October 22, 2011

respond to blogger uwmaisarah : Aku dan PhD

ni blog beliau : sarah

Farah ooi ! sekarang dah 2:09 AM , tak sedor-sedor diri lagi ke ? TIDO LAHHH !!!
ok fine esok kena bangun awal , dah ade schedule untuk esok ( suka paksa )

aku tak suka buat benda tu but now aku TERPAKSA buat for my own God sake .
grrrr! fine aku rasa macam nak speaking . lantak pi lah . bukan speaking in English but speaking in Dialek Terengganu since aku ni kan Blogger Terengganu . HAHA

but , nvm lahh ! nanti susah pulak aku kena buat translation dekat post aku macam si polkadot doughnut selalu buat dalam video-video dia . hahahar :D


okay dah jauh aku merapu sekarang ni , berbalik kepada tajuk post kali ini ,
di-mention-kan nama aku di situ , okay fine tak nampak sudah ,

since I didn't found any good photo of me and the dslr , I think this would be just nice to fit this post ;

btw its teefah's not mine .
gambar zaman 2009 , I thing takde perubahan pun dekat muka tu . >.<
badan je kot makin menggemuk . muahaha~ xDD ^^,

best kan dapat benda tu seketul secara free kann tanpa perlu berusaha kann ??
hahaha , memang best tau sarah

but sarah kena ingat tau , mesti ada something yang sarah ada takde pada orang lain .

you're rajin I think . kalau tak takkan dapat straight A's kan SPM 2010 ?
okay tu first !
you're a good sister you know ?? takde orang sanggup sacrifice untuk adik-adik diaorang macam sarah dah buat . maybe sarah tak sedar sarah dah buat .

memang syok jadi anak bongsu ni , almost semua benda mintak confirm dapat .
mintak je dengan kakak-kakak or mak ayah .
sooner or later confirm dapat .

but , my relationship with my family is not good as the others ,
maybe barang dapat , tapi on the other side of me , kasih sayang tak setanding dengan barangan tu semua .

my mom and dad always selalu layan far macam budak kecik yang memang tak boleh diharap langsung . biasanya my mom lah .
far ni selalu nak memberontak dengan mak . biaselah ayah tak banyak cakap kan , banyak diam daripada menegur anak-anak *adik-adik jangan tiru sifat buruk akak ni yer*

maybe sebab distance umur kot . yelah my mom was 40 when she gives birth to me .

masa dulu-dulu mana dapat benda yang diinginkan . naik sekolah menengah baru boleh nak mintak-mintak sikit .

selalu kalau raya , or kakak-kakak balik cuti kat rumah dulu asyik kena marah je . masa tu kan kecik lagi kan . so asyik geram la .
selalu rasa macam "aku ni bodoh sangat ke berbanding adik beradik aku yang lain ? " , "aku tahu la aku tak selawa anak-anak dia yang lain" , "aku ni jahat sangat ke ? " , "apa salah aku sampai aku kena layan macam ni ?" , "aku ni anak angkat yang pungut dekat hospital mak aku keje ke?"
and benda-benda yang seumpamanya lahh .

aku ingat lagi dulu darjah satu aku tak berapa cerdik sikit math daripada yang lain .
markah aku masa tu 90-93 camtu je selalu. alah math darjah satu kan tambah tolak je , so I'm no supposed to get that kind of marks . masa tu ayah aku belikan aku satu whiteboard besar and the marker and pemadam dia . tiap-tiap malam aku WAJIB belajar math sejam . kalau salah jawab lebih pada sejam la jawabnye aku belajar math .

pastu aku selalu dapat agama D or E . dekat kad kemajuan selalu merah sebab aku tak pandai pukul huruf jawi . yela time tu kan agama just mengeja jawi . HAHA
ayah aku buat satu kertas mahjong yang dia tulis tulisan jawi daripada aliff sampai ya dekat situ
and tampal di dinding yang berdekatan dengan bilik air rumah aku . agak sadis di situ masa aku darjah satu kan . kira macam tekanan untuk aku la kot . hahaha! poyos

tapi hasil dia aku susah payah tu aku dapat anugerah pelajar cemerlang matematik untuk satu darjah dengan sorang kawan aku , Nur Fathia Atiera nama dia . tapi sayangnya anugerah tu ada 2 kali je sepanjang aku bersekolah dekat SK Tengku Ampuan Mariam tu . and sampai sekarang my favourite subject always will be maths :) tapi course aku tak belajar apa-apa berkaitan math mahupun calculus apetah lagi ekonomi atau akaun . hahahar :D

aku rasa sebab blok darjah 6 lama sekolah kiteorang terbakar time aku darjah 2. masa tu cuti akhir tahun kot entah ! dah lupa ! , ada pelajar darjah 6 ni tak ingat tutup kipas and berlakulah litar pintas .
OKAY aku dah melalut cerita pasal sejarah sekolah aku .
dipendekkan cerita kelas budak darjah 6 tu sebenarnye dewan sekolah kiteorang . ala pernah tengok tak satu dewan yang ada partition tu . boleh bukak tutup tu . so lepas pada tu dah takde dah anugerah tu .

masuk form 5 baru aku baik dengan kakak-kakak aku sebenarnye .
aku takdela baik sangat dengan diaorang sebelum ni . masuk U ni barulah kata selalu contact bagai , our relationship getting better .

akak aku cerita zaman aku kecil aku selalu kena marah dengan mak ayah aku .
yela aku faham , diaorang dah umur berapa dah , time lahirkan aku mak aku 40 and ayah aku 49 . ayah aku dah almost 50 dahh kan

aku salah sikit kena pukul , merengek sikit kena marah .
akak aku cerita dia kesian kat aku time tu . yela aku kecik lagi tapi aku kena pendam keinginan aku camtu .
time aku dengar all the story from her aku memang menangis sakan . baru pun lagi dia cerita semua tu. tahun ni jugak time aku kerja dekat Shell tu . yela dia yang jaga aku time aku kecik selain dari mak angkat aku . mesti dia lagi kenal aku kan ?

dia cakap dia takkan salahkan aku kalau aku suka memberontak , melawan cakap and all those things yang berkaitan sebab dia cakap aku dah lama sangat pendam . dia boleh nampak hubungan aku dengan kawan macam mana berbanding hubungan aku dengan mak ayah .

TAPI , takpe aku faham semua tu sebab aku dah besar sekarang . aku faham mak and ayah aku busy , aku ni kecik . patutnya diaorang dah takde anak kecik masa umur macam diaorang kan? mana nak larat seorang ayah yang umur almost 50 ada anak kecik untuk dijaga kan ?

aku rasa ada sebab jugak kan akak aku baru cerita dekat aku kisah aku dulu-dulu kan ?
kalau dia cerita masa aku sekolah lagi mungkin akan menimbulkan kebencian dalam hati aku kot .
dan aku rasa pemikiran aku baru je matang lepas masa almost nak dekat SPM kot .

so this is called EVERYTHING HAPPENDS FOR A REASON !

so live on your life , living your life to the fullest , make a right decision in your life , rebut peluang yang ada sebab jarang peluang datang untuk kali kedua , jangan hampakan kedua ibu bapa anda macam aku dah buat ni .

lepas dah masuk U aku rasa baru okay dengan mak ayah , baru boleh getting very well , HAHA
maybe sebab tak dilayan macam budak-budak dah kot . HAHA

OKAY , dah macam sesi ceramah pulak kan ,
BTW , sarah , you're a lucky girl , everyone has their own story .

PS ; alamak aih ! malunye kalau kakak aku baca post ni , mampus aku , tapi jadikan kisah aku sebagai pengajaran , aku takde niat nak malukan diri aku , adik beradik or mak ayah aku . ingatlah tak ada ibu bapa dalam dunia ni yang tak sayangkan anak-anak mereka . cuma , cara mereka tunjukkan mungkin berbeza , THE END ! :D


okay dah jumpa dah gambar camera aku satu , tu pun tak nampak kann ? hahahar :D


okayfinebye ! hihi xDD

4 comments:

uwmaisarah said...

almost cry out some tears :')

THANK YOU DEAR <3

tu la, lupe tulis yang everything happens for reason(s)

& everyone ade lebih ade kurang :P

Farah Zoey said...

tau pun .
btw , sayangi diri anda sebelum anda disayangi orang lain ! hehehe :D

uwmaisarah said...

haha, memang saya disayangi RAMAI <3
haha

Farah Zoey said...

ececeyy, ahaha~ XD