January 3, 2014

muhasabah di tahun baru





I'm not strong enough to said something that's on my mind .
I ain't perfect . far from that

kadang-kadang malu dengan diri sendiri kenapa jadi camni
terfikir jugak apa yang aku carry from title " graduan SMKA " yang aku pegang
apa manfaat aku kepada Islam




pernah berbaktikah aku kepada Islam ?

Islam tu cukup ke dengan sekadar menutup aurat dengan sempurna ?
apa pula definisi " menutup aurat dengan sempurna " itu ?

tu baru sikit , belum cakap bab dah berbaktikah aku kepada mak ayah
belum lagi masuk bab menolong saudara sesama Islam lagi .

kadang-kadang aku nak cakap aku tak suka tapi susah .
cukup ke aku ni sekadar beramar makruf nahi mungkar ?
cukup ke sekadar aku mengubah dengan hati ?
iaitu membenci kemungkaran atau maksiat yang berlaku .
peringkat mengubah dengang hati ni juga dipanggil peringkat selemah-lemah iman .
aku nak tulis post ni sampai revise balik guna buku teks PQS tingkatan 4 ni .





tu baru sebut pasal adab amar makruf nahi mungkar
macam mana nak jadi macam tokoh-tokoh Tamadun Islam terdahulu ?
tokoh Islam pada zaman Khulafatul Rasyidin , tokoh zaman Bani Umaiyyah , Bani Abbasiyyah , tokoh Imam 4 Mazhab

bagi aku Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah ni WAJIB semua sekolah belajar .
setakat belajar Pendidikan Islam tak cukup .

contoh termudah aku bagi : penyebaran hadith-hadith palsu di siber

macam-macam Hadith palsu sekarang ni berleluasa di internet .
salah satu cara Yahudi nak tumbangkan Islam .
nampak mudah , nampak remeh .

kalau ada ilmu PQS ni sekurangnya tahu cari sanat , matan hadis pun dah okay dah .
bukan ke Hadith ni sumber ke-2 umat Islam selepas Al-Quran sendiri

kalau zaman dulu ye lah boleh refer kepada para sahabat sebab para sahabat lah yang biasanya jadi sanat ni
belum masuk pasal hadis nabawi , hadis qudsi , hadis sahih , hadis hasan , hadis dhaif lagi

kalau pasal hadis palsu ni kan , daripada zaman nabi dan para sahabat lagi dah wujud .
dah tu kita umat akhir zaman ni ?
lagi lah banyak kan .



sekadar renungan di tahun baru 2014 ni .

moga membawa sinar baru dalam lembaran dan lejar hidup kalian
kepada yang belum buat azam sila buat azam sekarang
kepada yang dah buat azam , jangan hangat-hangat tahi ayam je okay ?
dah berazam kena laksanakan

:)

PS : post ini ditaip pada 01012014

4 comments:

Sarah Sylph said...

This is just the bitter truth lies within us. #sentap

Farah Zoey said...

indeed .
why can't we ( muslim )amalkan semua ni balik .
hidupkan balik sunnah-sunnah nabi kita dulu
banyak sangat dah fikiran kita dijajah ni

Awan Pelangi Story said...

:)

Farah Zoey said...

tu je ke hang comment Bee ooi . taip kemain lama . hahaha